Lørdag og litt frustrert

 

Jeg er bare så lei av å måtte  unnskylde alt jeg gjør. Eller av å skamme meg over at jeg har det bra. For oss nordmenn som har vokst opp med å bli kontrollert av janteloven, vet godt at man ikke skal tro man er bedre enn andre. Å skryte over egne prestasjoner er nærmest en synd. En god karakter foreksempel. For all del ikke snakk om det, hvis du får en 5er eller 6er. Og norsk skole, der absolutt alle skal få den samme undervisningen uansett nivå. De smarte barna får ikke utfordringer nok, hysjhysj hvis du er den beste. Å være gjennomsnittseleven er det ideelle. Det er denne idéen vi har vokst opp med.

I det siste har jeg kjent meg veldig stolt over hvordan livet har endret seg mot det bedre. At jeg har klart å  komme meg ut av en tung depresjon. Det at man sliter er jo også noe man ikke skal snakke om. Da er du en som prøver å få sympati eller oppmereksomhet. Helst ikke stå frem; vær tilbakeholden. Det betyr å sitte sammen med familie og venner å ha påtatte samtaler, selv om den rosa elefanten blinker over hodet mitt. Er det rart mange unge, spesielt jenter, har psykiske problemer? Når samfunnet kommuniserer med janteloven, blir det jo selvfølgelig en måte vi snakker til oss selv også.  Jeg er ikke god nok. Jeg har ikke lov til å skille meg ut. Jeg er ikke pen nok. Det eneste denne tenkningen gjør er å begrense oss. Begrense oss fra å leve livet til det fulle, gjøre akkuratt det man har lyst til og å være fornøyd med det. Det er dumt, når livet er så kort. Jeg ønsker å være kreativ, snu døgnrytmen, være veggis, farge håret mitt svart, drikke cocktails alene, bade naken, gå turer om natten, le høyt og gå med rare bukser. For hvem skal egentlig bestemme når jeg er god nok?

Jenter, la oss gi et eneste stort fuck you til janteloven.

Paula

Lagre

4 thoughts on “Lørdag og litt frustrert

  1. Amen to that! E så enig. Det må vær lov å skryta av seg sjøl uten å bli kalt selvopptatt. Og hurra for at du har kjempa deg ut av ein depresjon. Ståanes applaus te deg ❤

    // Tusen takk 🙂 Eg digge annerledes. Og så gøy å hørra at du likte ringane!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s