Om å leve litt mer minimalistisk

Dette blogginnlegget er om et tema som jeg har tenkt på en del. Såkalt Simple living. Jeg vet at jeg er en del av en veldig materalistisk kultur, der vi oppfordres til å konsumere, bruke og ødelegge. Hva gjør dette egentlig med oss? At det er lettere å kaste en bukse med hull i istedet for å reparere den, bare fordi det er så billig og tilgjengelig? Det er jo ingen som lapper klærne sine lengre. Å leve enklere handler om å behandle alt du har og gjør med omtanke. Ting som er unødvendige skal utelates. Det kan være visse aspekter eller mer som en helhetlig livstil. Det finnes mange tilærminger til dette. Kanskje blir det lettere å kjenne på sine egne behov hvis man er mer tilstede i det man gjør? Jeg tror det kan gjøre det lettere å finne ut av hvem jeg er og hva som er viktig for meg.

Kvalitet fremfor kvantitet. Foreksempel invester i et par tidløse klesplagg. Ha en basic-garderobe. Få din egen stil i stedet for å endre den etter hva som er trendy og i sesong.  For meg er less is more også viktig i relasjon med andre. Jeg vil heller ha få gode vennskap enn mange som er upersonlige. Overflod fører nødvendigvis ikke til lykke.

Reduser/slutt å spise kjøtt.  Den moderne husdyrproduksjonen er lite bærekraftig  og setter stort økologisk fotavtrykk. Kjøtt- og melkeproduksjon en av verstingene for miljøet, og det undrer meg at det ikke er snakket mer om. Faktisk ville vi fjernet tilsvarende 200 000 biler fra veiene om alle nordmenn hadde valgt å ha en kjøttfri dag i uka (kilde). At vi spiser for mye kjøtt er heller ikke helsemessig bra. Vi snakker hjerte- og kar, diabetes type 2 og andre alvorlige kreftsykdommer. Og hvilken rett har egentlig vi mennesker til å stille oss over dyrene, stenge de inn og ta fra de livet de er gitt?  Det er fullt mulig og redusere kjøttforbruket og heller spise mer av den sunne og næringsrike maten naturen i utgangspunktet har gitt oss.

Sosiale medier. Jeg er vel ikke alene om å bruke for mye tid på internett; timesvis på Pinterest og Tumblr, lese overfladiske blogger, binge serier på Netflix etc. Forskning viser at det er en sammenheng mellom høy bruk av sosiale medier og være mindre tilbøyelig til å reflektere, ha moralske verdier og livsmål. (kilde). Jeg tenker også på at sosiale medier, spesielt Instagram og blogger, viser en veldig redigert verden. De tingene man leser og ser setter seg fort fast i underbevisstheten..

Større er ikke nødvendigvis bedre. Ikke ha en ubegrenset, tankeløs appetitt både når det gjelder mat og ting. Konsepter slik som Black Friday legger opp til at overforbruk. Fråtsing av mat i forbindelse med høytider. Boikott det. Trenger man 20 par med sko, ipader i alle rom eller 3 biler? For noen år siden var shoppestop veldig populært, altså slutter helt å kjøpe klær over en bestemt periode. Kan være én måned eller et halvt år – det som er realistisk for deg.

Vær interessert. Møt mennesker med en åpen holdning, hør hva de har å si. Vær sulten på å lære noe nytt. Ta deg selv i å stille spørmål ved hvordan ting er og hva som kan forbedres. Det er ingen som besitter en fasit.

Selvforsyning. Dette handler ikke om at alle skal ha en kjøkkenhage, høner, kuer og sy alle sine egne klær – for det er selvfølgelig veldig urealistisk. Det jeg tenker er at man gir litt tilbake til jorda ved å  aktivt kultivere og foredle naturen videre. Kanskje dette bare handler om å så litt urter å ha i vinduskarmen eller en chili-plante. Det viktige er å bli bevisst på hvor alle produkter kommer fra og hvilke ressurser som ligger bak. Det samme med klær. Oppretthold og viderefør det du allerede har. Klær som ødleges kan repareres. En genser du er lei av, kan gis videre

Fruit(rip Sultan i Oslo..)

Hva tenker dere om minimalisme?

Paula.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s