Appelsinmarmelade med sitron og ingefær

Orange marmelade

Imorgen starter påsken og det er tid for god gammeldags familietid. En viktig del av påsken er mat. Jeg har tenkt litt på hvordan noen matvarer får en sentral plass i høytider. Enten det har en historisk betydning slik som eggene, eller kanskje mer tilfeldig som appelsiner. Spesielt egg da, som nesten regnes som synonymt med påske. Egget har lenge hatt en slags opphøyd verdi. Fra gammelt av hadde vi ikke stor tilgang til egg. Hønene i sin naturlig tilstand og syklus la mindre egg om vinteren og flere om sommeren. En høne ville kanskje bare gi 20 egg i løpet av sitt liv, det varierer. I dag spiser nordmenn mye egg, i gjennomsnitt et halvt hver dag. Og i påsken fordobles dette, da vi tilsammen spiser 23 millioner egg i løpet av 5 dager. Hønene i dagens industrialiserte hønsehus har blitt avlet frem til å holde en høy eggproduksjon. De skal holde tritt med 3 egg om dagen, hver dag til de blir slaktet. Dette er følgen av det moderne husdyrholdet. Uansett. Situasjonen var en annen før, som mine besteforeldre forteller om hvordan man gjerne bare fikk et helt, eget egg når det var bursdager. Vi har gått videre, men egget har likevel en viktig plass i påsken anno 2016. Selv skal jeg passe på å kjøpe økologiske og frittgående egg for hønenes beste. I påsken blir det alltid mye god mat og da er det også viktig å sette pris på hvor alt kommer fra. Det er hva jeg kaller mindull eating. (Som jeg skal komme tilbake til senere.)

Appelsinmarmelade med sitron og ingefær

Toast med marmelade har heldigvis lite med politikk å gjøre. Det er bare godt. I annledning med påsken laget jeg appelsinmarmelade som er spicet litt opp med sitron og ingefær.

5-6 appelsiner (1kg)
4 sitroner
3 ss ingefær
1,5 kg sukker og sukker med pektin

1.Vask appelsinene og sitronene og tørk dem. Skrell alle fruktene med en potetskreller. Man skal ha skallet, med minst mulig av det hvite. Flakene av skallet skal skjæres i strimler. Ikke for store og ikke for små. På bildet under ser du hvordan jeg mener.

orange peel

2.Legg appelsin- og sitronstrimlene i en stor kjele med 2 liter vann. Når det koker, sett ned varmen slik at det kan småkoke i minst 20 min. Imens rasper du ingefær. Vil du ha svakere ingefærsmak, tilsett mindre en jeg har foreslått. Legg ingefæren til side.

3.Skjær skallet av appelsinene og sitronene slik at det bare er fruktkjøtt igjen. Nå skal man skjære slik at man bare får fruktbåtene, og ikke hinnen rundt.. Det er lettere en det høres ut som, bruk en skarp kniv og skjær langs membranen. Du skal bare ha fruktkjøtt uten noe hinne. Gjør dette over en bolle slik at alle juicen kommer med. Ha båtene og juicen i en bolle.

4.Hell gryten med strimler over en bolle med dørslag. Vannet er nå blitt gult, smaker mye av appelsinskall. Ha appelsinvannet tilbakke i kjelen, sammen med fruktbåtene og juicen og raspet ingefær. La det småkoke i 30 min. Tilsett sukkeret og strimlene fra appelsin og sitron. Jeg brukte 1 kg vanlig sukker og 500 g sukker med pektin. Pektinen er det som vil gjøre marmeladen geléaktig. Kok opp og la det småkoke i 15-20 min. Ferdig!

5.Marmeladen må konserves på glass. Det vil si at det skal puttes i steriliserte glass når det er på kokepunktet. Les om hermetisering før du begynner.  På denne bloggen står fremgangsmåten ganske greit beskrevet.

Jeg syns den smaker best på toast, kanskje over litt brie-ost.

God Påske.

One thought on “Appelsinmarmelade med sitron og ingefær

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s