Sitronkake

 

Sitron_r_digg

Helg er så fint. Ta det med ro på alle måter. Sove lenge, lage god mat, høre på musikk, tenne stearinlys. Er det helg så er det helt liksom. På fredag hadde vi blåskjell, scampi med sprø basilikum-loff til. Jeg lagde også en sitronkake. For jeg bare elsker sitron. Den er så allsidig. Fra å være smaksetning i ulike middager til desserter, erstatning for salt og som dekorasjon. Tror jeg faktisk bruker sitron i et eller annet hver eneste dag. Av alt med sitron, er nok lemon curd min favoritt. I går laget en kake med en sprø, kjekslignende bunn og lemoncurd på toppen. For å lage en ekstra spiss, ble den toppet med Maldonsalt-flak. Saltet har også en egenskap som gjør at den bitre smaken i kaken vil dempes. Jeg har brukt denne oppskiften som utgangspunkt. Resultatet ble en sykt deilig kake.

Sitronkake med maldonsalt

//Bunn
160g hvetemel
0,5 dl rørsukker
0,5 dl melis
1/2 ts salt
150 g smør

Bland sammen alt det tørre og rør. Rasp smøret med et rivjern og tilsett i det tørre. Kna deigen sammen. Legg den i plastfolie i kjøleskapet i minst 20 min. Sett ovnen på 160 grader. Når ovnen er oppvarmet kjevles deigen rund, og presses ned i bunnen av en kakeform. Jeg brukte bakepapir, men det gjøre at kaken ikke ble så fin langs kantene. Kakebunnen skal stekes i 25-30 min, eller til den blir gylden-brun.

//Sitronlokk
2 dl saft fra sitron
2 ss zest
3 store egg
2 dl sukker
2 ts maisstivelse
50 g smør

Imens kakebunnen stekes lages sitronkremen. Egg, sitronsaft, maisstivelse, salt og sukker blandes i en kasserolle på medium-varme. Rør til massen begynner å tykne – viktig at man venter til dettte skjer, fordi det aktiviserer stivelsen som gjør at kremen stivner – tar ca. 2-5 min. Når dette skjer siler man kremen over i en bolle, hvor man rører inn smøret og sitronskall. Når kakebunnen er ferdig, heller man sitronkremen over. Still temperatur til 150 grader og stek kaken i ytteligere 10-15 min. Når den er avkjølt og ferdig strøs en god slant med maldonsalt over. Nam..

Paula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s