Rabarbra-iskrem

Making some ice cream

 

 

 

 

 

 

Siden jeg har vokst opp i en familie med laktoseintoleranse, har is alltid vært et savn.  For noen år siden skaffet vi oss derimot en iskrem-maskin, så nå lager vi iskrem – helt laktosefri. Favorittene mine blant de vi har laget er vaniljeis med lemoncurd, fro-yo, mango- og limesorbet og krokanis. Jeg liker å variere. Iskremmaskin er perfekt for de som ikke har melk i kostholdet sitt, det er også mange gode veganske oppskrifter der ute.

Siden smaken av ekte vanilje, egg og fløte i seg selv er så rene, passer det ofte godt å enten kombinere med en smakstilsetning eller tilbehør. Det er alltid fint å velge smakstilsetning etter hvilke råvarer som er i sesong, noe du finner i egen hage. Godt tilbehør kan være smuldrepai, ferske bær, marengs eller ristede nøtter .

Vaniljeis med rababra

Grunnoppskrift tradisjonell vaniljeis:
4 dl melk
3 dl fløte
1 vaniljestang
6 eggeplommer
2 dl sukker

Kok opp melk, kremfløte og vaniljefrøene i en tykkbunnet kjele. I en annen bolle vispes eggeplommer og sukker til eggedosis. Den varme melken helles over eggedosisen i en jevn stråle under konstant visping. Hell alt tilbake i kjelen. Dette skal nå varmes til 85 grader (da blandingen begynner å tykne). Nå skal blandingen avkjøles i kjøleskapet.

Putt melkeblandingen i en iskremmaskin, la den kjøre 20-30 min (varierer fra gang til gang) Mot slutten tilsettes rabarbraen. Putt isen i en beholder, og sett den i fryseren for minst en halvtime. 

Rabarbrakompott
300 g rabarbra
1 dl demarasukker eller brunt sukker

Skjær rabarbraen i biter og bland med sukkeret. Still ovnen på 180 grader og stek det i ca 20 min. Gjerne rør litt underveis. Avkjøles. Blandes i iskremmassen.

Making some ice cream

Jeg tror mange har et litt hat-elsk forhold til rabarbra. Den syrlige smaken kan bli kvalmende. Som liten sto jeg ofte barbeint i gresset vedsiden av rabarbraplanten og knasket i meg uendelige mengder. (Selvfølgelig dyppet i sukker). I senere år har jeg blitt mer oppmerksom på hvordan man kan tilberde den. Det gir meg en god følelse å bruke råvarer fra hagen i matlaging eller konservering. Desverre tror jeg det er mange med rabarbra i hagen som glemmer å bruke den for det den er verdt. Lag rabarbrapaier, rabarbra-mos, rabarbra-sirup eller rabarbrais. Pappa lager den gammeldagse, men veldig undervurderte rabarbragrøten. Jo eldre jeg blir, jo bedre smaker den.

Rhubarb

Paula

Lagre

Lagre

2 thoughts on “Rabarbra-iskrem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s