Kjærlighet og smerte

I den lyse natt av angstens Intet oppstår først den opprinnelige åpenhet av det værende som et sådant: at det er værende, og ikke Intet. (Heidegger)

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard Munch

Fra filmen Edvard Munch av Peter Watkins.

Jeg tenker ofte på hvorfor ting er som de er. Hva er livet egentlig? Hva betyr det å være levende? At virkeligheten er så ubegripelig, er noen ganger vanskelig å godta.  Kanskje det ikke er meningen at vi skal forstå, det er større en hva fornuften kan håndtere. Klarer man å akseptere meningsløsheten og leve fritt i den? Selve eksistensen og menneskets sårbarhet i den ble Munchs livsverk. Han vokste opp i en sørgende og isolert familie. For han ble dette til en livsvarig ekistensiell angst. Livet er kjærlighet, tristhet, glede, hat, sjalusi, begjær og smerte. Selv om jeg ofte leter etter en dypere mening, tror jeg det er disse følelsene som utgjør menneskene og livet. Filosofen Heidegger, som formulerer det veldig abstrakt, skriver at livet er en tilstand og det finnes ikke noe annet vi skal forstå eller misforstå. Mennesket lever i mange tilstander, og det denne tilstanden som er eksistensiell.

Anbefaler forresten Munch-filmen, utrolig vakker.

Paula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s