Første søndag i advent

Første søndag i advent og desember kom til slutt. Mens november er tung, kommer desember ofte som et lyspunkt i den mørke vinteren. Likevel er følelsen av å gå mot juletider litt blandede.

Jeg elsker å gi gaver til de jeg er glad i. Hele prosessen med å planlegge, omhyggelig kjøpe og pakke inn en gave er utrolig fint. Jeg er også veldig glad av å få gaver. En som jeg er glad i har faktisk brukt sin tid  på å fundere over hva jeg vil bli glad for.  Gaver er en gjensidig glede og det er vel derfor det er blitt en juletradisjon. Samtidig er det en del av meg som blir skuffet og kvalm over menneskeheten nå i desember. Desember er tiden hvor vi som forbrukere viser oss fra vår verste siden. Hvert år sprenger vi tidligere rekorder for hvor mange milliarder vi bruker på  å gi hverandre julegaver. Og nå – den vulgære Black Friday har fått innpass i norsk handelsstand.  Det matrielle, tingene, tar større og større plass i julen på bekostning av de verdiene det i utgangspunktet skal handle om. Mange forbinder julegaver med konflikter og stress, noe som er motsatt av det egentlige budskapet? Jeg ønsker ikke at noen skal føle det er en plikt å gi meg noe, bare fordi det forventes i julen. For hei, i julen skal du gi julegaver, sant? Jeg har alt jeg trenger, en situasjonen som deles av de fleste. Men absolutt ikke alle har det slik. Julegavetradisjon i dag, hvor det materialistiske er av stor betydning, stiller krav og forventninger som rett og slett er umulig for alle å oppnå. Jeg har ingen rett til å være moraliserende, siden jeg er en del av samfunnet selv.  Det er en nytteløs frustrasjon. Likevel er det lite som skal til å gi de faktiske, meningsfulle gavene større plass. For hva er egentlig en gave, trenger det å være en ting? Fra og med i dag vil målet mitt være å gi flere opplevelser isteden for ting og at de tingene jeg kjøper skal være grundig gjennomtenkt og nyttige. Å gi noe av seg selv til de man er glad i innebærer både nestekjærlighet, takknemlighet og raushet. Bare å spise sammen, bruke tid sammen, gå tur sammen kan være utrolig meningfullt. Kanskje også det viktigste man kan gjøre for en annen person.

Paula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s